Moet je vaak heel je diepvriezer doorworstelen om tot bij die ene zak spinazie te geraken?
Heb je ook ooit zo een pijnlijk moment gehad wanneer je de diepvriezerdeur opende en er een zwaar, niet-identificeerbaar object recht op je teen landde? Goed nieuws! Ik heb 7 handige tips die je meteen kan toepassen.
1. Weet wat écht invriesbaar is.
Er zijn heel wat dingen die ingevroren kunnen worden, maar groenten en fruit met een hoog vochtgehalte (zoals sla en watermeloen), zuivelproducten (zoals yoghurt) en gefrituurd voedsel zijn voorbeelden van dingen die het best uit de vriezer worden gehouden.
2. Vries enkel bruikbare porties in.
Neem de tijd om voor het invriezen het eten in bruikbare porties te verdelen. Op die manier kan je gewoon uithalen wat je nodig hebt en de juiste hoeveelheid ontdooien.
3. Vries dingen plat in.
Doe bijvoorbeeld overgebleven restjes saus in een diepvrieszak, sluit hem af en leg de zak plat in de vriezer tot hij bevroren is. Vlakke dingen met een gelijkmatige dikte kunnen gemakkelijker worden gestapeld of rechtop in een mandje worden geplaatst.
4. Kies het juiste opbergmateriaal.
Lucht dat rond bevroren voedsel circuleert, kan leiden tot vriesbrand. Je kan dus best een doosje gebruiken dat zo dicht mogelijk bij de grootte ligt van wat je wil invriezen. Als je plastic zakken gebruikt, zorg dan voor de dikkere soort en druk er zoveel mogelijk lucht uit voor je ze invriest.
5. Zorg voor mandjes in je diepvries
Koffermodel diepvriezers zijn vaak open ruimtes met weinig rekken. Hoewel je ingevroren voedsel op elkaar kan stapelen kunnen die stapels ook gemakkelijk omvallen. Investeer daarom in mandjes, kuipjes of dividers om te voorkomen dat dingen door mekaar vallen.
6. Bewaar geen roomijs in de diepvriesdeur.
Dit geld eerder voor het bombastisch Amerikaans model van diepvriezer. De deur is de warmste plek in de vriezer, plaats er dus geen vetrijk voedsel zoals roomijs in, want het zou wel eens een beetje kunnen smelten telkens wanneer je de deur opendoet.
7. Label je voedsel voor je het invriest.
De tijd nemen om voedsel te labelen en te dateren betekent dat je nooit meer hoeft te raden wat er in het zakje of potje zit. Het laatste wat je wil is om in een stressy moment, wanneer de kinderen honger hebben, het verkeerde te ontdooien! Dus label voor je eigen goed.
Comments